Skip to Content

Blog

Sticla Low-e sau 4 Anotimpuri?Care este mai buna?

Dupa cum stiti in ultimii ani se foloseste si are o cerinta din ce in e mai mare sticla 4 anotimpuri.

Drept urmare putin din specialistii in domeniu pe care i-am intrebat au reusit sa-mi raspunda la intreabarea >Ce sticla sa recomand si care este mai buna dintre pachetele lowe+float si float+4S.

Spre norocul meu am reusit sa vorbesc cu directorul tehnic de la Saint Gobain(cel mai mare producator de sticla din tara noastra si este si tipul de sticla pe care il folosim) ,am reusit sa inteleg care e logica cu aceste geamuri si incerc sa va povestesc si voua.

In primul rand nu e corecta intrebarea “care e mai buna?” deoarece ambele au plusuri dar si minusuri.Sa va explic despre ce este vorba.

Pentru a putea intelege recapitulam caracteristicile fiecarei sticle:

Lowe-redirijează înspre interiorul clădirii radiaţia termică. În felul acesta, se limitează practic pierderile de căldură din interiorul unei încăperi. Pe de altă parte datorită factorului solar ridicat, sticla Low-E lăsa să intre o mare parte din razele solare ce se transformă într-un aport energetic gratuit.

4 anotimpuri(4S)-Geamul pentru control solar poate fi folosit pentru a menţine interioarele mai confortabile prin prevenirea încălzirii excesive în zilele însorite fără necesitatea unui sistem de aer condiţionat sau a storurilor.Geamul pentru control solar are pe una din feţe un strat de acoperire microscopic care reflectă căldura solară spre exterior. Aceasta ajută la prevenirea supraincălzirii interioarelor datorate caldurii excesive de la soare. De asemenea, aceasta ajută la diminuarea strălucirii supărătoare provenite din însorirea directă.Folosirea geamului pentru control solar previne supra-încălzirea suprafeţelor mari vara. În mod particular acest lucru este util la acoperişurile verandelor sau a suprafeţelor vitrate orientate către sud.

Dupa cum vedeti ambele au caracteristici foarte bune ,dar totusi in spatele acestor caracteristici extraordinare se ascund si cateva minusuri prin comparatie cum ar fi:

Minusuri-Sticla low-e pe timp de vara creaza efectul de sera deoarece permite radiatiilor sa intre dar nu permite sa iasa

-Sticla 4 s -pe timp de iarna filtreaza radiatiile si nu permite sa intre

Asadar daca comparam cele doua tipuri de sticla putem trage concluzia ca sticla lowe are un plus fata de 4 s pe timp de iarna dar pe timp de vara este invers-sticla 4 s este superioara

Acum intrebare este care este mai buna?

Pentru a putea raspunde la o astfel de intrebare trebuiesc facute niste calcule pe tot parcursul anului si analizat in functie de aceste rezultate, spre care sticla se inclina balanta, facand o medie .Calcul din pacate este foarte complex si nu il pot face deaorece nu am mijloacele necesare.Dar totusi din fericire a fost facuta de firma Saint Gobain .

Asadar calculele sunt urmatoarele :Pentru tara noastra balanta se inclina mai mult in favoare geamului Low-e in zonele de munte deoarece este mai frig pentru o perioada mai mare de timp si automat avem nevoie ca radiatiile solare sa treaca cat mai mult posibil pentru a incalzi.

Pe cand in zonele de campie balanta se inclina mai mult spre sticla 4S deoarece avem nevoie de umbrire o perioada mai mare de timp fata de zona montana.

In plus recomandarea mea este ca sticla sa se aleaga in functie ce vrea sa obtina clientul.Pentru costuri mai mici pe timp de iarna este indicata sticla low-e, dar vor creste costurile pe timp de vara cu aerul conditionat.Pentru costuri mai mici pe timp de vara se recomanda sticla 4 s ,dar vor creste costurile pe timp de iarna

Ca medie asa cum v-am spus mai sus sticla 4 s este mai eficienta la campie si sticla low-e este mai eficenta in zonele montane.

Inainte sa inchei vreau sa va spun si de o alta nelamurie pe care o aveam legata de riscul de condens al sticlei 4 s in cazul pachetului de geam termopan 24 mm (2 foi de sticla).Este stiut faptul ca sticla 4 s se monteaza la exterior rezultand o sticla float la interior .Sticla float la interior stim sigur ca are un grad foarte mare de risc de aparitie a condensului si exact din aceasta cauza folosim in mod oligatoriu sticla low-e.

Totusi in cadrul pachetului float+4 S riscul nu exista deoarece caracteristicile sticlei 4s ajuta la incalzirea sticlei float ajungand chiar la o temperatura egala cu sticla lowe.

Logica este urmatoare :Radiatiile trec de doua ori prin sticla float(de la interior trece spre exterior apoi sticla 4S o respinge in interior) si asa reuseste sa se incalzeasca suficient.Deci riscul de condens este limitat in aceeasi masura ca si sticla low-e ajungand la o temperatura de aproximativ 17 grade.(in anumite conditii de temperatura ).Vezi poza de mai jos.

sticla        Four-Season1

 

READ MORE

Vrei sa iti pui geam termopan dar nu stii care este cel mai bun?

Mai jos vei gasi cele 6 lucruri de care sa tii cont pentru a te asigura ca nu ai facut o alegere pe care o regreti mai tarziu.

 

1.Ce acte trebuie să primiți când achiziționați tâmplărie PVC?

”Vorba zboară, scrisul rămâne” – Pentru a evita țepele, cereți societății cu care doriți să efectuați lucrările, următoarele acte.

  • Contract – acesta trebuie să cuprindă în mod obligatoriu:

a) toate detaliile comerciale (termeni de execuție, valoarea lucrării, condiții generale  despre garanție);

b) anexă cu tabloul de tâmplărie cu toate detaliile tehnice stabilite (dimensiuni, tip deschidere, tip profil,tip sticlă, tip feronerie, tip armătură etc.);

  • Certificat de garanție ce include și instrucțiuni de folosire și întreținere a produselor achiziționate;
  • Proces verbal de recepție la finalizarea lucrării;
  • Factură și bon fiscal.

Fără aceste acte, în cazul unor eventuale reclamații, veți rămâne fără acoperire legală.

Cel mai des întâlnite probleme: caracteristicile tehnice ale produselor diferă de cele discutate; termene de execuție nerespectate; lipsa anumitor elemente din comanda de tâmplărie; nerespectarea garanției etc.).

 

2.Cum alegeți profilul tâmplăriei și numărul de camere?

Pentru a nu fi păcăliți de strategiile de marketing folosite pe piață, vă recomandăm să evitați profilele termopan cu 5 camere pe adâncime constructivă de 60 mm.

Profilele folosite pentru construcția ferestrelor, sunt în primul rând împărțite după numărul de camere (3, 4, 5, 6), însă un factor foarte important de care trebuie să ținem cont, este adâncimea constructivă a profilului.

Profilele de 3 și 4 camere se construiesc pe adâncime de 60 mm, profilele de 5 și 6 camere se construiesc pe adâncimi de cuprinse între 70 și 86 mm.

Pentru a crește proprietățile de izolare a unui profil, nu este suficientă creșterea numărului de camere de la 4 la 5, dacă nu este crescută adâncimea constructivă a profilelor, de la 60 mm la 70 mm și tipul de sticlă.

 

3.Ce tip de sticlă să alegeți?

Sticla din compoziția geamului termoizolant trebuie să fie cu o grosime minimă de 24 de mm (4 – 16 – 4), iar foaia de geam din interior să fie Low-E, ceea ce asigură o izolație termică sporită și împiedică apariția condensului.

Pentru o alegere cât mai bună, cereți informații reprezentantului magazinului, care ar trebui să vă îndrume conform unor calcule specifice, în alegerea tipului de sticlă potrivit nevoilor dumneavoastră.

Cel mai des întâlnite probleme: apariția condensului pe geam; sigilarea necorespunzătoare a foilor de sticlă, duce la apariția unor pete în interiorul izolare termică scăzută.

 

4. Ce trebuie să evitați la alegerea feroneriei?

O feronerie de slabă calitate, poate cauza necesitatea schimbării întregului ansamblu termopan.

La achiziția ferestrelor termopan, mulți dintre noi, se limitează la a se interesa de calitatea profilului sau a gemului, dar nu și a feroneriei. Așadar, acordați atenție și feroneriei utilizate la ferestrele dumneavoastră.

Aceasta este supusă uzurii și șocurilor fizice, în proporții mult mai mari comparativ cu alte elemente, fapt ce duce la o degradare mult mai rapidă.

Cel mai des întâlnite probleme: din considerente de preț, foarte multe firme de pe piață folosesc balamale fixe, ce nu permit reglajul în nicio poziție, ducând la deteriorarea ferestrei, în cazul unor reglaje ulterioare; din aceleași considerente, unele componente din feronerie sunt din plastic, ceea ce duce la o dereglare rapidă a ferestrelor și ușilor.

 

5. Cât de importantă este armătura din interiorul profilului?

Unele firme își păcălesc clienții folosind o armătură cu o grosime mai mică de 1 mm sau deloc, ceea ce duce la deformarea permanentă a profilelor.

Un detaliu invizibil dar foarte important al termopanelor (ferestre și uși), este armătura din interiorul profilului (metalul din interior).

Armătura este cea care conferă o rezistență bună în timp ferestrelor și ușilor. Sunt folosite diferite tipuri de metal, de diferite forme și diferite grosimi.

Grosimea minimă necesară pentru a nu apărea deformări ale profilelor, este de 1,5 mm, în unele cazuri aceasta ajungând și la 2 mm.

Cel mai des întâlnite probleme: din considerente de preț și datorită faptului că armătura nu este vizibilă, unele firme își păcălesc clienții folosind o armătură cu o grosime mai mică de 1 mm sau deloc, ceea ce duce la deformarea permanentă a profilelor, singura metodă de rezolvare fiind înlocuirea acestora; armătura de profilul de ușă, în dreptul broaștei, este întreruptă și nu este continuă cum ar fi normal, ducând la curbarea ușii.

Sfaturi de verificare a armăturii: cea mai ușoară modalitate este la montaj, în momentul găuririi tâmplăriei pentru prinderea în perete.

În cazul ușilor, se poate scoate broasca și se poate verifica grosimea armăturii și inclusiv dacă aceasta este întreruptă sau nu.

 

6. Cât de important este montajul?

În calitatea unei ferestre, în proporție de 40% contează montajul. Cu cât o fereastră mai bine montată, cu atât durata medie de exploatare crește, putând ajunge și la 50 de ani de exploatare.

Vă recomandăm o echipă de montaj profesionistă pentru o lucrare cât mai bine executată.

Sfaturi de verificare a montajului: montajul corect se poate verifica și fără unelte adecvate prin faptul că după montare, cerceveaua (partea mobilă), deschisă la diferite grade față de toc, trebuie să stea exact în poziția respectivă, fără a avea tendința de a se închide sau deschide în permanență.

READ MORE

Ce inseamna termopan

geam-termopan tecuci

Sunteti curiosi ce inseamna termopan?

Pentru a intelege mai bine o sa va dau cateva exemple:

1.Cuvantul Xerox- se foloseste in limba romana cu sensul general de copiator

2.Cuvantul Adidas-se foloseste in limba romana cu sensul de incaltaminte sport

Cred ca deja ati inteles categoria din care face parte si cuvatul termopan.

In tara noastra este un termen generic care se folosete atat pentu geamul termoizolant cat si pentru ferestre ,usi din pvc ,lemn,aluminiu care au in componenta si geam termoizolant.

Ca istorie,termenul Termopan a aparut ca marca inregistrata in anul 1941 si se referea la geamul dublu termoizolant ,

Geamul dublu termoizolant aparut prima data in Statele Unite in anii ‘20, principiul sau  fiind foarte simplu,trebuia sa puna in valoare proprietati foarte bune de izolare.

Termopanele din tamplarie pvc in tara noasta sunt cele mai utilizate datorita unor avantaje si beneficii de necontestat cum ar fi:durabilitate,nu are nevoie de intretinere specifica,izolatie si chiar pretul mai mic in comparatii cu alte materiale avand aceleasi caracteristici.

READ MORE

Ce profil sa aleg intre Rehau si Salamander?

termopane rehau termoclass tecuci

Am constatat ca foarte multe persoane nu stiu cum sa aleaga si cum sa analizeze profilele din pvc care intra in componenta  ferestrelor si usilor termopan.

Asadar am ales sa compar doua dintre marcile de profile ,printre cele mai cunoscute in Romania, Rehau si Salamander.

Voi incerca sa fac o analiza cat mai logica bazata pe detalii tehnice care se pot gasi foarte usor pe site-urile furnizorilor de profile .

Important de stiut inca de la inceput ,pentru alegerea tamplariei pvc potrivite nu e suficient sa alegeti un profil pvc de calitate ,trebuiesc analizate multe alte detalii cum ar fi: sticla,feroneria,armatura,tehnologia cu care sunt produse,monatajul,experienta firmei ,etc..

Dupa parerea mea calitatea unei ferestre este influentata de profilul din pvc  intr-un procent de aproximativ  30-40 %

In primul rand este necesar  sa enumeram principalele caracteristci ale profilelor si prin ce se diferentiaza.

1.Numarul de camere-pot fi intre 3 -7 camere

2.Adancimea constructiva(latimea profilelor)poate fi intre  60 -92

3.Clasa de calitate-A ,B,C-grosimea peretilor exteriori

4.Protectie sonora

5.Protectie termica-Uf

In al doilea rand trebuie sa identificam seriile de profile produse de Rehau si Salamander ,pe care le vom analiza prin comparatie astfel incat sa faca parte din acceasi grupa de produse.

Nu vom putea compara un profil cu 3 camere de la Rehau  cu un profil cu 6 camare de la Salamader deoarece este mai mult decat evident care este superior.Asadar vom incerca sa comparam “mere cu mere”.

Sa incepem cu enumerare profilelor

In tabelul urmator gasiti  principalele sisteme de profile grupate pe fiecare producator.

 

Rehau Salamander
Rehau Euro 60 Salamander Design 2D
Rehau Euro 70 Salamander Design 3D-Streamline 76
Rehau Synego Salamander bluEvolution 82
Rehau Geneo Salamander bluEvolution 92

 

In continuare voi analiza caracteristicile  fiecarei serii de profile prin comparatie.

Caracteristici Rehau Euro 60 Salamander Design 2D Observatii Puncte
Nr. de camere 3 3 Egal 0
Adancimea constructiva 60 60 Egal 0
Clasa de calitate A,B A,B Egal 0
Protectie sonora 40-44 DB 34-45 DB Egal 0
Protectie termica Uf 1.6 1.4 -1.7 Pt Salamander nu am gasit coeficientul Uf in nici o sursa oficiala(Pe site-ul oficial http://www.sip-windows.com/,nu apare aceasta serie. +1 R

Concluzie analiza Rehau Euro Design 60 vs Salamander 2D

Daca ar fi sa decidem care din cele 2 profile de mai sus sa-l achizitionam fara a lua in calcul alte detalii necesare pentru o fereastra calitativa ,alegerea logica este pretul.Nu am gasit caracteristici in plus sau in minus care sa faca diferenta.

 

 

Caracteristici Rehau Euro 70 Streamline 76 Observatii Puncte
Nr. de camere 5 5 Egal 0
Adancimea constructiva 70 76 Un plus pentru Salamander +1S
Clasa de calitate A,B A,B Egal 0
Protectie sonora 47 DB 47 DB Egal 0
Protectie termica Uf 1.3 1.3 Egal 0

Concluzie analiza Rehau euro 70 vs Salamander Streamline 76

Daca ar fi sa decidem care din cele 2 profile de mai sus sa-l achizitionam fara a lua in calcul alte detalii necesare pentru o fereastra calitativa ,alegerea logica ar fi Streamline 76 deorece are un plus ca si adancimea constructiva.

 

 

Caracteristici Rehau Synego bluEvolution 82 Observatii Puncte
Nr. de camere 7-toc,6 canat 6 Un plus pentru Rehau +1R
Adancimea constructiva 80 82 Un plus pentru Salamander +1S
Clasa de calitate A A Egal 0
Protectie sonora 47 DB 47 DB Egal 0
Protectie termica Uf 1 0.98-1.2 Egal 0

Concluzie analiza Rehau Synego vs bluEvolution 82

Daca ar fi sa decidem care din cele 2 profile de mai sus sa-l achizitionam fara a lua in calcul alte detalii necesare pentru o fereastra calitativa ,alegerea logica ar fi pretul .Nici in cazul acestor serii de profile nu am gasit elemente clare, care in opinia mea fac diferenta .

 

 

Caracteristici Rehau Geneo Salamander bluEvolution 92 Observatii Puncte
Nr. de camere 6 6 hightech RAU-FIPRO® +1 R
Adancimea constructiva 86 92 +1 S
Clasa de calitate A A Egal 0
Protectie sonora 47 DB 47 DB Egal 0
Protectie termica Uf 0.85 <1 Egal 0

 

Important-Particularitatea sistemelor GENEO®, este materialul hightech RAU-FIPRO®. Acest material compozit din fibre de sticlă conferă profilului o stabilitate deosebită.

Concluzie analiza Rehau Geneo vs Salamander bluEvolution 92

Daca ar fi sa decidem care din cele 2 profile de mai sus sa-l achizitionam fara a lua in calcul alte detalii necesare pentru o fereastra calitativa ,alegerea logica ar fi Rehau Geneo deoarece ,desi ca punctaj este egal , caracteristicle materialului ,hightech RAU-FIPRO® ,armat in masa sunt superioare majorităţii profilelor de pe piaţă ,o inovatie in domeniu.Tehnoligia de ultima generatie este  folosită în industria aerospaţială și în Formula 1.

Analiza finala

Consider ca ambele profile sunt calitative cu unele diferente pe care am incercat sa le scot in evidenta.

Avand in vedere caracteristicile foarte apropiate dintre cele 2 marci de profile cel mai bun mod de a decide este sa puneti in balanta pretul si caracteristicile , cu precizare sa comparat seriile de profile cele mai apropiate .

In acelasi timp incercati sa luati decizii in mod obiectiv ,analizand si cantarind caracteristicile ,bazandu-va pe ceea ce este important pentru voi .

Evitati  astfel alegerile bazate pe perceptiile date de campanile de marketing sau recomandari de la persoane slab pregatite,neimformate,cu interese ascunse,etc..

READ MORE

YOUR SHOPPING BAG