Sticla

Sticla reprezinta 80 % din suprafata unei ferestre ,folosirea unui vitraj perfect aduce ferestrei un plus de valoare .

Sticla are o emisivitate de 0.89 .

–          89% din energia primita este emisa

–          11 % din razele infrarosii care lovesc suprafata sticlei  sunt reflectate

 

Izolatia termica

Coeficientul U reprezinta masura cantitatii de energie termica ce trece printr-un material . Cu cat coeficientul U este mai mic, cu atat pierderile termice sunt mai reduse si izolatia termica a elementului de constructie este mai buna

U-value : Coeficientul  de transfer termic   {watts/m² * K}

Coeficientul Uglass  sau  Ugia in calcul doar sticla,nu ia in clacul bagheta distantiar ,rama ferestrei

Coeficientul Uwindow sau Uw  ia in calcul sticla ,materialul baghetei distantier ,tipul de rama al ferestrei ( Al,Pvc ) ,sigilarea ferestrei in rama .

 

Acustica

In jur de 120 miloiane de oameni sunt estimate cu dezabilitati de auz.

Sunetul este transmis prin vibratia moleculelor intr-un gaz, lichid sau corp solid.

O metoda de imbunatatire a gradului de izolare fonica a vitrajelor o reprezinta : crestrea grosimii foii de sticla ,utilizarea sticlelor cu grosimi diferite sau utilizarea sticlelor laminate

 

Tipuri de sticla

Sticla float = este un geam clar transparent ,are suprafete perfect plane si paralele.Geamul float este fabricat prin floatarea unei benzi continue de sticla pe o baie metalica ( prin tehnologia “float”).Este fabricat din sticla silicato-sodo-calcica ( calcosodica) ,de inalta calitate.Asigura o transmitanta luminoasa de 90% .

Este disponibila într-o gama de grosimi cuprinsa între 2 si 19 mm.

Sticla  low-e = este o sticla monolitica cu un strat de oxizi metalici depus prin procedeul electromagnetic pe una din suprafetele geamului float. Se caracterizeaza printr-o emisivitate redusa, ea reflectand radiatiile infrarosii cu lungime de unda mare, caracteristice caldurii provenite din incalzire.

Sticla Control solar =temeratura perfecta si lumina ideala indiferent de anotimp. Functia de confort iarna-vara mentine o atmosfera placuta tot timpul anului, iar reflexivitatea asigura un nivel confortabil de intimitate.

Primavara asigura un confort sporit indifferent de schimbarile vremii;

Vara datorita functiei sale de control solar reflecta de doua ori mai multa energie solara decât un vitraj dublu obisnuit, fara a mai fi nevoie de o protectie solara suplimentara.

Toamna  tranzitia catre anotimpul rece devine insesisabila.

Iarna ofera o izolatie de 3 ori mai mare decât cea a unui vitraj dublu obisnuit, avantajele fiind evidente

Sticla reflexiva = Acesta este un tip de sticla cu depunere reflectorizanta de origine metalica, aplicata pe o sticla clara sau pe o sticla colorata in masa la fabricarea sticlei pe linia float.

Aceasta sticla cuprinde 4 nuante : verde ,gri ,bronz,albastru.

Sticla colorat in masa = se obtine dupa acelasi procedeu ca si sticla float .Patreaza un efect colorat atat in interior cat si in exterior. Aceasta sticla cuprinde 4 nuante : verde ,gri ,bronz,albastru.

Sticla sablata = Sablarea sticlei consta in matuirea luciului suprafetei sale prin proiectarea de nisip la inalta presiune.Foia de geam se poate sabla in totalitate sau dupa un model ales de client .

Sticla ornament = realizata prin imprimarea unui model in relief .Are o transmisie luminoasa inalta.Este fabricate din sticla calcosodica de inalta calutate.

Tipuri de sticla ornament: chinchilla bronz,krizet,spic alb,castelano .

Sticla securizata = Are o rezistentamecanica sporita,este de aproximativ 5 ori mai puternica decat sticla float.

In cazul spargerii ,sticla se sparge in bucati foarte mici cu marginile netaioase ,riscul de ranire fiind foarte redus

Sticla de siguranta laminata = Procesul de obtinere -unul sau mai multe straturi de PVB (PolyVinilButiral ) este/sunt atasate intre doua sau mai multe foi de sticla ,ansamblul astfel format fin sticla laminate .In caz de spargere accidentala,sticla se va sparge in siguranta -fragmentele de sticla raman lipite de folia de laminare,iar panoul de sticla ramane in continuare in pozitia fixate.

 

 

CONDENSUL

Este un fenomen absolut normal a carei aparitie nu conduce neaparat la ideea ca tamplaria PVC nu este bine executata!!! O buna aerisire a incaperii precum si folosirea geamului Low-e va duce la ameliorarea efectelor acestui neplacut fenomen.

CONDENSUL  POATE APAREA PE SUPRAFATA INTERIOARA A GEAMULUI TERMOIZOLANT RESPECTIV   A RAMELOR.

(Acest fenomen NU trebuie confundat cu condensarea din spatiul intermediar al geamurilor termoizolante care reprezinta un caz foarte rar de defect de executie.)

 

Situatii care pot conduce la aparitia condensului

• Daca umiditatea in incapere este crescuta, iar temperatura interioara a geamului termoizolant este scazuta;

• Daca este impiedicata circulatia aerului cald de la corpurile de incalzire, spre geam

• Daca nu se aerisesc suficient incaperile (tinand cont ca acest tip de tamplarie este etans, spre deosebire de tâmplaria clasica si nu permite schimbul spontan de aer)

• Daca nu este etansat corect pe contur

• Daca ferestrele sunt montate in jumatatea exterioara a peretelui (zona rece)

• Existenta surselor generatoare de vapori: activitati casnice, baie, bucatarie :

  • • din aerul respirat de om: cantitatea zilnica 1-2 litri;
  • • din gatit : pana la 2 litri intr-o gospodarie de 4 persoane;
  • • activitatile gospodaresti (baie, spalatul rufelor, udatul florilor) aduc pana la 3 litri intr-o gospodarie de 4 persoane.

• Prezenta plantelor naturale, amplasarea necorespunzatoare

• Obturarea circulatiei aerului prin draperii sau jaluzele reprezinta alti factori care contribuie la aparitia condensului.

 

Aceste cantitati se gasesc permanent ca vapori de apa, invizibili in aer. Daca in timpul noptii temperatura din camera scade cu cateva grade, atunci o parte din vaporii de apa din aer condenseaza pe suprafetele reci existente:  geamuri sau profile. Condensarea incepe intotdeauna de la marginea geamului unde pot exista zone neetansate corespunzator.
In incaperile mai putin incalzite poate aparea condens in zilele reci si la ferestrele cu geam termoizolant. Acesta se datoreaza faptului ca spatiul respectiv este saturat cu vapori de apa produsi de respiratie pe timpul noptii la o temperatura joasa.In plus precizam ca formarea apei de condens poate aparea nu numai la geamurile sau ramele ferestrelor, ci si pe toate suprafetele reci ceea ce duce in final la umezeala si formarea mucegaiului pe pereti.

 

Formarea condensului poate fi prevenita prin respectarea anumitor reguli

• Folosirea profilelor de PVC (de calitate) cu 3-5 camere de aer

• Folosirea geamurilor termoizolante de joasa emisivitate (sticla LOW E) care face ca pierderea de caldura sa fie cu 50 % mai mica decat in cazul unui geam termoizolant obisnuit( un geam termoizolant de joasa emisivitate (LOW E), la -10oC in exterior si +20oC in interior, are pe foaia de geam de la interior +17oC, fata de un geam termoizolant obisnuit pe care, in aceleasi conditii, sunt numai +9oC)

• Montajul ferestrelor de la mijlocul peretelui catre interior (in zona calda)

• Etansarea riguroasa a tamplariei pe conturul ramelor atat la interior cat si la exterior;

• Aerisirea frecventa a spatiilor respective, deoarece tamplaria moderna din PVC sau aluminiu opreste transferul de aer.

In cazul ferestrelor noi, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posilbil, astfel incat locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului

Aerisirea trebuie facuta de cel putin 2-3 ori pe zi (vechile ferestre erau de regula neetanse si permiteau un schimb permanent de aer. )

• Incaperile care se gasesc in partea de nord a locuintelor se racesc iarna mai mult. Aveti grija ca aceste incaperi sa fie incalzite mai bine decat cele din sud sau sa suplimentati izolatia termica a acestora.

• De asemenea temperaturile din locuinta dumneavoastra sa nu difere de la o incapere la alta.

• Dimineata se recomanda aerisirea spatiilor aproximativ 20 de minute iar dupa inchiderea ferestrelor, incalzirea sa fie uniforma si la temperaturi moderate.

 

INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE A TAMPLARIEI PVC

• Recomandam ca tamplaria PVC sa fie montata de Personal tehnic calificat.

• Nu introduceti alte obiecte in broasca/yala usilor in afara cheilor acestora.

• Nu interveniti in structura de ziduri, daca acest lucru poate afecta tamplaria.

• Nu astupati cu zidarie orificiile pentru scurgerea apei din tamplaria PVC precum si orificiile sistemelor de inchidere (broastelor si yalelor) usilor. La efectuarea lucrarilor de zidarie/tencuieli protejati feroneria tamplariei PVC de praf.

• Dupa montarea ferestrelor se recomanda ca in termen de maxim 10 zile sa se efectueze zidaria peste spuma poliuretanica de preferat cu ciment la exterior si acoperind tocul tamplariei circa 1 cm (in cazurile in care tocul tamplariei nu este deja ingropat la exterior). De asemenea se vor efectua reparatii si izolatii la peretii exteriori ai constructiei, precum si glafuri si pervaze exterioare. Imediat dupa efectuarea reparatiilor dezlipiti protectia (banda adeziva) de pe tamplarie in caz contrar existand riscul ca acesta banda sa se impregneze in profilul de PVC.

• In cazul balcoanelor inchise cu tamplarie PVC este obligatorie izolarea peretilor, pavimentului si a plafonului.

 

INTRETINERE SI CURATARE

• Cumparatorul are obligatia ca periodic, cel putin o data la 6 luni sa unga garniturile cu ulei siliconic, si feroneria (fara broaste) cu ulei special pentru mecanisme fine.

• Broastele nu se vor unge cu ulei. Pentru curatarea acestora se vor folosi numai sprayuri speciale pentru broaste si numai cand broasca sau yala functioneaza greu.

• Curatati ramele tamplariei (PVC-ul) cu un material moale, folosind solutie de apa si sapun sau laptisor pentru profile  PVC.

• Geamul se va curata cu un material moale folosind solutii apoase speciale pentru geam.

§  Nu folositi solventi sau alte chimicale (benzina, alcool, acetona) pentru curatarea PVC-ului.

§  Nu folositi apa foarte fierbinte.

§  Aveti grija la partile metalice ascutite care va pot rani.

§  Evitati patrunderea apei in broasca sau yala usilor.

§  Nu folositi solventi sau alte chimicale (benzina, alcool, acetona) pentru curatarea geamului.

 

Pretul pe metru patrat  Se refera strict la ferestrele fixe,fara deschidere,fiind fara relevanta chiar si  in cazul acelora cu acelasi tip de deschidere.Un pret nu poate fi considerat corect decat dupa prelucrarea unui tablou de tamplarie transmis de Dvs sau masurat de reprezentatii specializati ai unei firme.

Tamplarie dupa tehnologie germana– o expresie foarte des intalnita dar a carei calitate ridica semne de intrebare deoarece acest tip este o solutie ieftina care nu are o durata foarte mare de viata iar tamplaria odata montata ar trebui sa fie o investitie care se amortizeaza in cel putin 20 ani .

 

Procesul prin care se intra in posesia tamplariei ar trebui sa contina urmatorii pasi :

Ø  Masuratori facute de persoana competenta

Ø  Oferta de tamplarie

Ø  Semnarea contractului

Ø  Executie

Ø  Transport

Ø  Demontarea tamplariei vechi si montarea celei noi, toate incluse in oferta de pret

Ø  Oferirea certificatului de garantie in ziua finalizarii montajului.

 

Garantia

Inainte de a lua decizia de a semna un contract documentati-va cu privire la istoricul firmei producatoare,la recomandarile altor clienti deoarece piata este plina de producatori de sezon care ofera preturi foarte mici,garantii verbale iar in scurt timp dispar de pe piata si pierdeti mai mult decat ati vrut sa economisiti.