Mai jos vei gasi cele 6 lucruri de care sa tii cont pentru a te asigura ca nu ai facut o alegere pe care o regreti mai tarziu.

 

1.Ce acte trebuie să primiți când achiziționați tâmplărie PVC?

”Vorba zboară, scrisul rămâne” – Pentru a evita țepele, cereți societății cu care doriți să efectuați lucrările, următoarele acte.

  • Contract – acesta trebuie să cuprindă în mod obligatoriu:

a) toate detaliile comerciale (termeni de execuție, valoarea lucrării, condiții generale  despre garanție);

b) anexă cu tabloul de tâmplărie cu toate detaliile tehnice stabilite (dimensiuni, tip deschidere, tip profil,tip sticlă, tip feronerie, tip armătură etc.);

  • Certificat de garanție ce include și instrucțiuni de folosire și întreținere a produselor achiziționate;
  • Proces verbal de recepție la finalizarea lucrării;
  • Factură și bon fiscal.

Fără aceste acte, în cazul unor eventuale reclamații, veți rămâne fără acoperire legală.

Cel mai des întâlnite probleme: caracteristicile tehnice ale produselor diferă de cele discutate; termene de execuție nerespectate; lipsa anumitor elemente din comanda de tâmplărie; nerespectarea garanției etc.).

 

2.Cum alegeți profilul tâmplăriei și numărul de camere?

Pentru a nu fi păcăliți de strategiile de marketing folosite pe piață, vă recomandăm să evitați profilele termopan cu 5 camere pe adâncime constructivă de 60 mm.

Profilele folosite pentru construcția ferestrelor, sunt în primul rând împărțite după numărul de camere (3, 4, 5, 6), însă un factor foarte important de care trebuie să ținem cont, este adâncimea constructivă a profilului.

Profilele de 3 și 4 camere se construiesc pe adâncime de 60 mm, profilele de 5 și 6 camere se construiesc pe adâncimi de cuprinse între 70 și 86 mm.

Pentru a crește proprietățile de izolare a unui profil, nu este suficientă creșterea numărului de camere de la 4 la 5, dacă nu este crescută adâncimea constructivă a profilelor, de la 60 mm la 70 mm și tipul de sticlă.

 

3.Ce tip de sticlă să alegeți?

Sticla din compoziția geamului termoizolant trebuie să fie cu o grosime minimă de 24 de mm (4 – 16 – 4), iar foaia de geam din interior să fie Low-E, ceea ce asigură o izolație termică sporită și împiedică apariția condensului.

Pentru o alegere cât mai bună, cereți informații reprezentantului magazinului, care ar trebui să vă îndrume conform unor calcule specifice, în alegerea tipului de sticlă potrivit nevoilor dumneavoastră.

Cel mai des întâlnite probleme: apariția condensului pe geam; sigilarea necorespunzătoare a foilor de sticlă, duce la apariția unor pete în interiorul izolare termică scăzută.

 

4. Ce trebuie să evitați la alegerea feroneriei?

O feronerie de slabă calitate, poate cauza necesitatea schimbării întregului ansamblu termopan.

La achiziția ferestrelor termopan, mulți dintre noi, se limitează la a se interesa de calitatea profilului sau a gemului, dar nu și a feroneriei. Așadar, acordați atenție și feroneriei utilizate la ferestrele dumneavoastră.

Aceasta este supusă uzurii și șocurilor fizice, în proporții mult mai mari comparativ cu alte elemente, fapt ce duce la o degradare mult mai rapidă.

Cel mai des întâlnite probleme: din considerente de preț, foarte multe firme de pe piață folosesc balamale fixe, ce nu permit reglajul în nicio poziție, ducând la deteriorarea ferestrei, în cazul unor reglaje ulterioare; din aceleași considerente, unele componente din feronerie sunt din plastic, ceea ce duce la o dereglare rapidă a ferestrelor și ușilor.

 

5. Cât de importantă este armătura din interiorul profilului?

Unele firme își păcălesc clienții folosind o armătură cu o grosime mai mică de 1 mm sau deloc, ceea ce duce la deformarea permanentă a profilelor.

Un detaliu invizibil dar foarte important al termopanelor (ferestre și uși), este armătura din interiorul profilului (metalul din interior).

Armătura este cea care conferă o rezistență bună în timp ferestrelor și ușilor. Sunt folosite diferite tipuri de metal, de diferite forme și diferite grosimi.

Grosimea minimă necesară pentru a nu apărea deformări ale profilelor, este de 1,5 mm, în unele cazuri aceasta ajungând și la 2 mm.

Cel mai des întâlnite probleme: din considerente de preț și datorită faptului că armătura nu este vizibilă, unele firme își păcălesc clienții folosind o armătură cu o grosime mai mică de 1 mm sau deloc, ceea ce duce la deformarea permanentă a profilelor, singura metodă de rezolvare fiind înlocuirea acestora; armătura de profilul de ușă, în dreptul broaștei, este întreruptă și nu este continuă cum ar fi normal, ducând la curbarea ușii.

Sfaturi de verificare a armăturii: cea mai ușoară modalitate este la montaj, în momentul găuririi tâmplăriei pentru prinderea în perete.

În cazul ușilor, se poate scoate broasca și se poate verifica grosimea armăturii și inclusiv dacă aceasta este întreruptă sau nu.

 

6. Cât de important este montajul?

În calitatea unei ferestre, în proporție de 40% contează montajul. Cu cât o fereastră mai bine montată, cu atât durata medie de exploatare crește, putând ajunge și la 50 de ani de exploatare.

Vă recomandăm o echipă de montaj profesionistă pentru o lucrare cât mai bine executată.

Sfaturi de verificare a montajului: montajul corect se poate verifica și fără unelte adecvate prin faptul că după montare, cerceveaua (partea mobilă), deschisă la diferite grade față de toc, trebuie să stea exact în poziția respectivă, fără a avea tendința de a se închide sau deschide în permanență.